Słodko – słone ciasto z Almette
Słodko – słone ciasto z Almette
Ciasto z Almette kto by pomyślał?
A jednak. Łatwe, szybkie w przygotowaniu.
Ciasto bez pieczenia, za pierwszym razem powstało całkiem przypadkiem.
Miałam za mało śmietanki kremówki, ale za to dwa kubeczki serka i tak oto powstał prosty i zarazem bardzo smaczny przekładaniec.
Ciasto z Almette – bez pieczenia:
– 400g herbatników
– 250g gotowej masy kajmakowej
– 100g solonych orzeszków ziemnych
– 1 szklanka frużeliny borówkowej (przepis na frużelinę znajdziecie tutaj)
– 2 opakowania serka Almette ( użyłam jogurtowy i śmietankowy)
– 100ml śmietanki 30%
– 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
– 2 łyżki orzeszków ziemnych
– kilka listków świeżej mięty do dekoracji
Na spód blachy o wymiarach 40x23cm układamy pierwszą warstwę z herbatników.
Orzeszki ziemne siekamy na drobne kawałki.
Podgrzewamy masę kajmakową i mieszamy razem z orzeszkami.
Wylewamy na przygotowany spód.
Następnie układamy kolejną warstwę herbatników.
Na herbatniki wykładamy frużelinę borówkową.
Układamy ostatnią warstwę z herbatników, lekko dociskamy.
Serki mieszkamy ze śmietanką i cukrem pudrem do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Wykładamy masę serową na ostatnią warstwę z herbatników.
Pozostałe orzeszki ziemne siekamy i posypujemy nimi ciasto. Dekorujemy kilkoma listkami mięty.
Schładzamy min. 2 godziny w lodówce.
Smacznego 🙂
31 komentarzy
Anonim
Robię to ciasto od kilku lat na różne okazje i zawsze ale to zawsze ktoś prosi o ten przepis! Smak jest obłędny!!!
primipiatti_u
Może to być dowolna, gęsta konfitura lub dżem z rozpuszczona galaretka w niewielkiej ilości wody ☺️
Anna
Czy czymś innym można zastąpić frużelinę borówkową?
primipiatti_u
Bardzo się cieszę, że przypadło Wam do gustu ☺️
Pozdrawiam serdecznie
Anonim
Te ciasto jest obłędne pyszne całą moją rodziną zachwyca się
primipiatti_u
Bardzo sie cieszę i zachęcam do wypróbowania innych ciast ☺️
Agnieszka
Zrobiłam Pani ciasto na swieta i musze przyznac ze slodko slona propozycja przypadla wszystkim do gustu☺przepis godny polecenia☺pozdrawiam
primipiatti_u
☺️☺️
Agnieszka
Aha dziekuje☺mascarpone używam do nadzienia rurek na słodko więc tu zostanę przy almette i Pani oryginalnym przepisie☺pozdtawiam?
primipiatti_u
Miksuje wszystko razem ☺️ zamiast serków almette można dać mascarpone i tez miksować razem
Agnieszka
Dziekuje za odpowiedz☺A Pani który sposób zastosowała u siebie?
primipiatti_u
Można ubić pierwsze śmietankę, a potem zmieszać z serkami, lub zmiksować śmietankę razem z serkami (miksować ok 2-3 minut).
Agnieszka
Chciałam zapytać czy śmietanę 30% dodajemy ubitą?
primipiatti_u
?? jakie ciasto robiłeś ?
primipiatti_u
Spróbuj koniecznie ☺
primipiatti_u
☺
Maciej Wojtas
Kajmak i frużelina zawiesiły mi system.
Robota rozbabrana, dzieci głodne, a ja stoję z rozgniecionym ciastem i nie wiem, co począć… 😉
MartieLifeStyle
Jeszcze nie dorobiłam się piekarnika, więc muszę koniecznie zrobić to ciacho! Wygląda pysznie, a serki almette uwielbiam, więc na pewno będzie mi smakowało 🙂
Doris EM
Genialny przepis, wygląda smakowicie <3
czerwonafilizanka
wygląda wybornie <#
Bookendorfina Izabela Pycio
Prezentuje się wytwornie, elegancko, smakowicie. 🙂 Takie przekładańce cieszą wzrok i podniebienie. 🙂 Kolejny przepis do kolekcji. 🙂
Bookendorfina
primipiatti_u
Moze byc ulubiony dżem zmieszany z galaretka rozpuszczoną w 200ml wody
Ola
Cudownie wygląda! A czym można by zastąpić frużelinę?
primipiatti_u
Tego typu serki swietnie nadają sie do ciast czy deserów – konsystencja jest zwarta, ale nie taka grudkowata jak przy twarogu na sernik – a kombinacje słodko- słone zawsze super sie sprawdzają ☺
primipiatti_u
☺☺
primipiatti_u
☺☺ smakuje naprawdę dobrze, oczywiście jesli ktoś lubi orzeszki, kajmak, śmietankę itd ?
primipiatti_u
Dziękuje za miłe słowa ☺
Gotowaniepatki
Ojj ale bym zjadłaaaa 🙂
Anna
Wygląda pysznie! Smakuje też pewnie nieźle, lubię to połączenie smaków słodko-słonych
Magda M.
Oooo, to coś co lubię! Ciasta bez pieczenia to moje ulubione 😉 A i trafiłaś w moje kubki smakowe. Bardzo lubię Twoje przepisy 🙂
Sztuka Retuszu || Sit Zone Art
Oesu, ale smakowicie wygląda! Z drugiej strony, nigdy nie widziałam, by przy słodkich wypiekach używano serka Almette! Nie brałam nawet pod uwagę, że może się to komponować 🙂