Słodko – słone ciasto z Almette


Słodko – słone ciasto z Almette

Ciasto z Almette kto by pomyślał?

A jednak. Łatwe, szybkie w przygotowaniu.

Ciasto bez pieczenia, za pierwszym razem powstało całkiem przypadkiem.

Miałam za mało śmietanki kremówki, ale za to dwa kubeczki serka  i tak oto powstał prosty i zarazem bardzo smaczny przekładaniec.

ciasto bez pieczenia, z orzeszkami i almette

 

Ciasto z Almette – bez pieczenia:

– 400g herbatników

– 250g gotowej masy kajmakowej

– 100g solonych orzeszków ziemnych

– 1 szklanka frużeliny borówkowej (przepis na frużelinę znajdziecie tutaj)

– 2 opakowania serka Almette ( użyłam jogurtowy i śmietankowy)

– 100ml śmietanki 30%

– 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

– 2 łyżki orzeszków ziemnych

– kilka listków świeżej mięty do dekoracji

 

Na spód blachy o wymiarach 40x23cm układamy pierwszą warstwę z herbatników.

Orzeszki ziemne siekamy na drobne kawałki.

Podgrzewamy masę kajmakową i mieszamy razem z orzeszkami.

Wylewamy na przygotowany spód.

Następnie układamy kolejną warstwę herbatników.

Na herbatniki wykładamy frużelinę borówkową.

Układamy ostatnią warstwę z herbatników, lekko dociskamy.

Serki mieszkamy ze śmietanką i cukrem pudrem do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Wykładamy masę serową na ostatnią warstwę z herbatników.

Pozostałe orzeszki ziemne siekamy i posypujemy nimi ciasto. Dekorujemy kilkoma listkami mięty.

Schładzamy min. 2 godziny w lodówce.

Smacznego 🙂

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Pomysł na prezent – beziki piernikowe
December 14, 2017
Proste ciasto z krakersami – bez pieczenia
November 03, 2017
Dżem z dyni i pomarańczy
October 19, 2017
tarta z mascarpone i truskawkami – bez pieczenia
July 07, 2017
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
June 27, 2017
Makaron z kurczakiem i pieczarkami 
April 25, 2017
Przekładane ciasto z kaszą manną – bez pieczenia
April 07, 2017
Domowe żelki – pomysł na walentynki 
February 12, 2017
Ciasto w 5 minut, czyli banoffee pie
February 03, 2017

26 Komentarzy

primipiatti_u
2017-04-21

Bardzo sie cieszę i zachęcam do wypróbowania innych ciast ☺️

Agnieszka
2017-04-20

Zrobiłam Pani ciasto na swieta i musze przyznac ze slodko slona propozycja przypadla wszystkim do gustu☺przepis godny polecenia☺pozdrawiam

primipiatti_u
2017-04-14

☺️☺️

Agnieszka
2017-04-14

Aha dziekuje☺mascarpone używam do nadzienia rurek na słodko więc tu zostanę przy almette i Pani oryginalnym przepisie☺pozdtawiam😊

primipiatti_u
2017-04-14

Miksuje wszystko razem ☺️ zamiast serków almette można dać mascarpone i tez miksować razem

Agnieszka
2017-04-14

Dziekuje za odpowiedz☺A Pani który sposób zastosowała u siebie?

primipiatti_u
2017-04-14

Można ubić pierwsze śmietankę, a potem zmieszać z serkami, lub zmiksować śmietankę razem z serkami (miksować ok 2-3 minut).

Agnieszka
2017-04-14

Chciałam zapytać czy śmietanę 30% dodajemy ubitą?

primipiatti_u
2017-04-02

😁😁 jakie ciasto robiłeś ?

primipiatti_u
2017-04-02

Spróbuj koniecznie ☺

primipiatti_u
2017-04-02

Maciej Wojtas
2017-04-02

Kajmak i frużelina zawiesiły mi system.

Robota rozbabrana, dzieci głodne, a ja stoję z rozgniecionym ciastem i nie wiem, co począć... ;)

MartieLifeStyle
2017-04-02

Jeszcze nie dorobiłam się piekarnika, więc muszę koniecznie zrobić to ciacho! Wygląda pysznie, a serki almette uwielbiam, więc na pewno będzie mi smakowało :)

Doris EM
2017-04-02

Genialny przepis, wygląda smakowicie <3

czerwonafilizanka
2017-04-02

wygląda wybornie <#

Bookendorfina Izabela Pycio
2017-04-02

Prezentuje się wytwornie, elegancko, smakowicie. :) Takie przekładańce cieszą wzrok i podniebienie. :) Kolejny przepis do kolekcji. :)
Bookendorfina

primipiatti_u
2017-03-01

Moze byc ulubiony dżem zmieszany z galaretka rozpuszczoną w 200ml wody

Ola
2017-03-01

Cudownie wygląda! A czym można by zastąpić frużelinę?

primipiatti_u
2017-02-18

Tego typu serki swietnie nadają sie do ciast czy deserów - konsystencja jest zwarta, ale nie taka grudkowata jak przy twarogu na sernik - a kombinacje słodko- słone zawsze super sie sprawdzają ☺

primipiatti_u
2017-02-18

☺☺

primipiatti_u
2017-02-18

☺☺ smakuje naprawdę dobrze, oczywiście jesli ktoś lubi orzeszki, kajmak, śmietankę itd 😉

primipiatti_u
2017-02-18

Dziękuje za miłe słowa ☺

Gotowaniepatki
2017-02-18

Ojj ale bym zjadłaaaa :)

Anna
2017-02-18

Wygląda pysznie! Smakuje też pewnie nieźle, lubię to połączenie smaków słodko-słonych

Magda M.
2017-02-18

Oooo, to coś co lubię! Ciasta bez pieczenia to moje ulubione ;) A i trafiłaś w moje kubki smakowe. Bardzo lubię Twoje przepisy :)

Sztuka Retuszu || Sit Zone Art
2017-02-17

Oesu, ale smakowicie wygląda! Z drugiej strony, nigdy nie widziałam, by przy słodkich wypiekach używano serka Almette! Nie brałam nawet pod uwagę, że może się to komponować :-)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe