
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką:
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 100g masła roztopionego
- 100g cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 7 g suszonych drożdży
- 3 szklanki mąki
- szczypta soli
Dodatkowo:
- rabarbar
- 4 łyżki masła
- 1/2 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę.
Następnie dodajemy do masy jajecznej pozostałe składniki : przesianą mąkę, jajko, ciepłe mleko, suszone drożdże, szczyptę soli i roztopione masło.
Wyrabiamy ciasto ok. 15 minut – możemy wyrabiać ciasto przy użyciu robota kuchennego z końcówką w kształcie haka.
Ciasto powinno być gładkie, elastyczne. Nie powinno kleić się do rąk.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką – na minimum 1,5 h – do podwojenia objętości.
W międzyczasie blachę o wymiarach 22 x 30 cm natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą (nadmiar bułki wytrzepujemy z blachy).
Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki 1,5 cm.
Z pozostałego masła, mąki i cukru zagniatamy kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe uderzamy pięścią, a następnie wyjmujemy na blat i ponownie zagniatamy – ok. 2-3 minut.
Ciasto wykładamy do formy, posypujemy rabarbarem i kruszonką.
Odstawiamy na ok. 10-20 minut do ponownego wyrośnięcia, a w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką pieczemy ok 30 – 35 minut.
Po przestygnięciu możemy obficie posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂

