wypieki

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

ciasto z rabarbarem

 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką:

  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 100g masła roztopionego
  • 100g cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 7 g suszonych drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • rabarbar
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru

 

Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę.

Następnie dodajemy do masy jajecznej pozostałe składniki : przesianą mąkę, jajko, ciepłe mleko, suszone drożdże, szczyptę soli i roztopione masło.

Wyrabiamy ciasto ok. 15 minut – możemy wyrabiać ciasto przy użyciu robota kuchennego z końcówką w kształcie haka.

Ciasto powinno być gładkie, elastyczne. Nie powinno kleić się do rąk.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką – na minimum 1,5 h – do podwojenia objętości.

W międzyczasie blachę o wymiarach 22 x 30 cm natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą (nadmiar bułki wytrzepujemy z blachy).

Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki 1,5 cm.

Z pozostałego masła, mąki i cukru zagniatamy kruszonkę.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe uderzamy pięścią, a następnie wyjmujemy na blat i ponownie zagniatamy – ok. 2-3 minut.

Ciasto wykładamy do formy, posypujemy rabarbarem i kruszonką.

Odstawiamy na ok. 10-20 minut do ponownego wyrośnięcia, a w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką pieczemy ok 30 – 35 minut.

Po przestygnięciu możemy obficie posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego 🙂

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *