Jagodzianki


Jagodzianki – miękkie, puszyste, obłędnie pachnące.

Smakują wyśmienicie i przywołują wiele wspomnień z dzieciństwa.

 

jagodzianki

Jagodzianki:

– 1 szklanka ciepłego mleka ( około 250 ml )

– 50 g świeżych drożdży ( 1/2 opakowania )

– 1 jajko

– 4 żółtka

– 3 szklanki mąki pszennej tortowej + około pół szklanki do podsypania przy wyrabianiu

– 1/2 kostki masła ( 100 g )

– 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków ( ewentualnie cukru pudru )

Dodatkowo:

– duża szklanka jagód ( około 250 – 300 g )

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 1 żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem )

– cukier puder ( do przygotowania lukru )

 

Drożdże kruszymy i wsypujemy do wysokiego kubka.

Dodajemy pół szklanki ciepłego mleka i po łyżeczce cukru i mąki – chwilę mieszamy, żeby drożdże rozpuściły się.

Kubek przykrywamy suchą i czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut, do wyrośnięcia.

W międzyczasie, jajko, żółtka i cukier miksujemy na puszystą, jasną masę.

Masło rozpuszczamy i zdejmujemy z ognia do ostudzenia.

Do dużej, szklanej miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę mleka, wyrośnięte drożdże, ostudzone masło i ubitą masę jajeczną.

Dokładnie wyrabiamy ciasto – ma być gładkie, elastyczne i nie kleić się do rąk – zajmie to około 15-20 minut.

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce ( bez przeciągów ) do wyrośnięcia, na około 60 – 70 minut.

Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną i odstawiamy do czasu formowania jagodzianek.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy jeszcze chwilę, pozbywając się pęcherzy powietrza.

Formujemy z ciasta kulę, lekko spłaszczamy i dzielimy na 16 równych części.

Pierwszy kawałek ciasta rozpłaszczamy w dłoni na kształt owalu, na środek układamy 1 łyżkę jagód i zlepiamy brzegi jak na pierogi ( polecam lekko zwilżyć opuszki palców, łatwiej będzie zlepiać się ciasto ).

Bułeczkę formujemy i układamy łączeniem do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Z pozostałych części ciasta formujemy nasze jagodzianki.

Bułeczki układamy w dość dużych odstępach – jeszcze sporo urosną.

Tak przygotowane jagodzianki przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy jeszcze na 20 minut – powinny jeszcze trochę urosnąć.

W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni, gdy bułeczki podrosną – smarujemy je roztrzepanym jajkiem  z mlekiem i wkładamy do piekarnika na około 15-18 minut – do lekkiego zrumienienia.

Na koniec przygotowujemy lukier :

Około pół szklanki cukru pudru mieszamy z 4-5 łyżkami ciepłej wody. Jeśli lukier będzie za gęsty, możemy dodać jeszcze odrobinę wody.

 

Jeszcze ciepłe jagodzianki polewamy lukrem.

 

Smacznego 🙂

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim
May 12, 2019
Marchewki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną
April 19, 2019
Babka ucierana
April 15, 2019
Bułeczki – zajączki
April 10, 2019
Kokosanki
March 31, 2019
Eklerki
February 27, 2019
Pączki wiedeńskie
January 13, 2019
Najprostsze ciastka
December 19, 2018
Odrywany chlebek ziołowy
December 12, 2018

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe