Jagodzianki
Jagodzianki drożdżowe – miękkie, puszyste, obłędnie pachnące i bardzo puchate.
Smakują wyśmienicie i przywołują wiele wspomnień z dzieciństwa.
Jagodzianki:
– 1 szklanka ciepłego mleka ( około 250 ml )
– 50 g świeżych drożdży ( 1/2 opakowania )
– 1 jajko
– 4 żółtka
– 3 szklanki mąki pszennej tortowej + około pół szklanki do podsypania przy wyrabianiu
– 1/2 kostki masła ( 100 g )
– 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków ( ewentualnie cukru pudru )
Dodatkowo:
– duża szklanka jagód ( około 250 – 300 g )
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem )
– cukier puder ( do przygotowania lukru )
Drożdże kruszymy i wsypujemy do wysokiego kubka.
Dodajemy pół szklanki ciepłego mleka i po łyżeczce cukru i mąki – chwilę mieszamy, żeby drożdże rozpuściły się.
Kubek przykrywamy suchą i czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut, do wyrośnięcia.
W międzyczasie, jajko, żółtka i cukier miksujemy na puszystą, jasną masę.
Masło rozpuszczamy i zdejmujemy z ognia do ostudzenia.
Do dużej, szklanej miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę mleka, wyrośnięte drożdże, ostudzone masło i ubitą masę jajeczną.
Dokładnie wyrabiamy ciasto – ma być gładkie, elastyczne i nie kleić się do rąk – zajmie to około 15-20 minut.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce ( bez przeciągów ) do wyrośnięcia, na około 60 – 70 minut.
Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną i odstawiamy do czasu formowania jagodzianek.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy jeszcze chwilę, pozbywając się pęcherzy powietrza.
Formujemy z ciasta kulę, lekko spłaszczamy i dzielimy na 16 równych części.
Pierwszy kawałek ciasta rozpłaszczamy w dłoni na kształt owalu, na środek układamy 1 łyżkę jagód i zlepiamy brzegi jak na pierogi ( polecam lekko zwilżyć opuszki palców, łatwiej będzie zlepiać się ciasto ).
Bułeczkę formujemy i układamy łączeniem do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Z pozostałych części ciasta formujemy nasze jagodzianki.
Bułeczki układamy w dość dużych odstępach – jeszcze sporo urosną.
Tak przygotowane jagodzianki przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy jeszcze na 20 minut – powinny jeszcze trochę urosnąć.
W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni, gdy bułeczki podrosną – smarujemy je roztrzepanym jajkiem z mlekiem i wkładamy do piekarnika na około 15-18 minut – do lekkiego zrumienienia.
Na koniec przygotowujemy lukier :
Około pół szklanki cukru pudru mieszamy z 4-5 łyżkami ciepłej wody. Jeśli lukier będzie za gęsty, możemy dodać jeszcze odrobinę wody.
Jeszcze ciepłe jagodzianki polewamy lukrem.
Smacznego 🙂