Błyskawiczna, rozgrzewająca zupa krem z cukinii
Po ostatnim poście dostałam od Was sporo wiadomości prywatnych z pytaniem co to za garnek, co to za firma i co można w nim zrobić.
Moi drodzy już Wam odpowiadam.
Garnek jest od koreańskiej firmy Happycall – nabyty w sklepie puregreen.pl
Jest to garnek próżniowy, więc działa jak szybkowar.
A najważniejsze w nim jest to, że jest naprawdę bezpiecznym szybkowarem – czemu o tym tak często wspominam?
Kilka lat temu mój wujek bardzo mocno poparzył ręce i klatkę piersiową właśnie przez szybkowar – mała cząstka cebuli przytkała wentyl ciśnienia i szybkowar wybuchł.
Przed pierwszym użyciem garnka próżniowego Happycall sprawdziłam całą instrukcję, jak się używa „magicznego guziczka” i zastanawiałam się gdzie jest haczyk?
Otóż haczyka NIE ma. To jest naprawdę dobry garnek, łatwy w obsłudze i dbający o nasz czas.
W tym garnku oprócz gulaszu, robiłam już zupy – krem z cukinii, pomidorową, rosół, krem z zielonego groszku.
Błyskawicznie ugotowałam ryż czy ziemniaki do obiadu i nawet upiekłam foccacię – wierzch był mięciutki i puszysty, a spół lekko chrupiący i przyrumieniony.
Czy warto zainwestować w taki garnek, jeśli zwykły szybkowar mogę mieć dużo taniej?
Warto. Podkreślę jeszcze raz, warto ze względu na bezpieczeństwo, łatwość użycia i szybkość przygotowania potraw.
Tak naprawdę nie cena nas ogranicza i blokuje, a wyobraźnia – tak jest z każdym droższym sprzętem – często zastanawiamy się czy będziemy go używać i do czego.
Mój mąż był zdumiony, że w garnku, bez użycia piekarnika można upiec foccacię 😉
Błyskawiczna, rozgrzewająca zupa krem z cukinii:
– 1 średniej wielkości cukinia
– 2 nieduże ziemniaki
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 cm świeżego imbiru
– 2-3 gałązki tymianki
– 1 płaska łyżeczka kurkumy
– 1/3 łyżeczki curry
– szczypta papryki ostrej
– 2 łyżki oleju
– 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
– sól, pieprz
Ziemniaki, cukinię, cebulę i czosnek myjemy, obieramy i kroimy na duże kawałki.
Do garnka wlewamy olej i pokrojone warzywa smażymy przez ok. 2 minuty.
W międzyczasie obieramy imbir i kroimy go w plasterki – dodajemy do warzyw i nadal smażymy przez 1-2 minuty.
Następnie dodajemy przyprawy : tymianek, kurkumę, curry i ostrą paprykę – smażymy jeszcze przez minutę.
Całość zalewamy 2 szklankami wody i zamykamy szczelnie pokrywkę – przesuwamy blokadę w rączkach.
Zupę gotujemy przez 5 minut.
Po tym czasie zestawiamy garnek z ognia, zupę miksujemy na gładką masę.
Na koniec naszą zupę – krem doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy świeżym tymiankiem.
Smacznego 🙂
One Comment
koc dziergany
przepis rewelacja