zupy

Błyskawiczna, rozgrzewająca zupa krem z cukinii

Po ostatnim poście dostałam od Was sporo wiadomości prywatnych z pytaniem co to za garnek, co to za firma i co można w nim zrobić.

Moi drodzy już Wam odpowiadam.

Garnek jest od koreańskiej firmy Happycall – nabyty w sklepie puregreen.pl

Jest to garnek próżniowy, więc działa jak szybkowar.

A najważniejsze w nim jest to, że jest naprawdę bezpiecznym szybkowarem – czemu o tym tak często wspominam?

Kilka lat temu mój wujek bardzo mocno poparzył ręce i klatkę piersiową właśnie przez szybkowar – mała cząstka cebuli przytkała wentyl ciśnienia i szybkowar wybuchł.

Przed pierwszym użyciem garnka próżniowego Happycall sprawdziłam całą instrukcję, jak się używa „magicznego guziczka” i zastanawiałam się gdzie jest haczyk?

Otóż haczyka NIE ma. To jest naprawdę dobry garnek, łatwy w obsłudze i dbający o nasz czas.

W tym garnku oprócz gulaszu, robiłam już zupy – krem z cukinii, pomidorową, rosół, krem z zielonego groszku.

Błyskawicznie ugotowałam ryż czy ziemniaki do obiadu i nawet upiekłam foccacię – wierzch był mięciutki i puszysty, a spół lekko chrupiący i przyrumieniony.

Czy warto zainwestować w taki garnek, jeśli zwykły szybkowar mogę mieć dużo taniej?

Warto. Podkreślę jeszcze raz, warto ze względu na bezpieczeństwo, łatwość użycia i szybkość przygotowania potraw.

Tak naprawdę nie cena nas ogranicza i blokuje, a wyobraźnia – tak jest z każdym droższym sprzętem – często zastanawiamy się czy będziemy go używać i do czego.

Mój mąż był zdumiony, że w garnku, bez użycia piekarnika można upiec foccacię 😉

 

 

Błyskawiczna, rozgrzewająca zupa krem z cukinii

Błyskawiczna, rozgrzewająca zupa krem z cukinii:

– 1 średniej wielkości cukinia

– 2 nieduże ziemniaki

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 cm świeżego imbiru

– 2-3 gałązki tymianki

– 1 płaska łyżeczka kurkumy

– 1/3 łyżeczki curry

– szczypta papryki ostrej

– 2 łyżki oleju

– 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego

– sól, pieprz

 

Ziemniaki, cukinię, cebulę i czosnek myjemy, obieramy i kroimy na duże kawałki.

Do garnka wlewamy olej i pokrojone warzywa smażymy przez ok. 2 minuty.

W międzyczasie obieramy imbir i kroimy go w plasterki – dodajemy do warzyw i nadal smażymy przez 1-2 minuty.

Następnie dodajemy przyprawy : tymianek, kurkumę, curry i ostrą paprykę – smażymy jeszcze przez minutę.

Całość zalewamy 2 szklankami wody i zamykamy szczelnie pokrywkę – przesuwamy blokadę w rączkach.

Zupę gotujemy przez 5 minut.

Po tym czasie zestawiamy garnek z ognia,  zupę miksujemy na gładką masę.

Na koniec naszą zupę – krem doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy świeżym tymiankiem.

 

Smacznego 🙂

 

rozgrzewająca zupa krem z cukinii

 

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *