Crumble malinowo-jabłkowe


Za oknem szaro, buro i ponuro, aż wierzyć się nie chce, że jeszcze 4 dni temu była piękna, słoneczna pogoda.

Na poprawę humoru polecam ciepłe owoce przykryte chrupiącą kruszonką.

 

crumble_20141016215645

 

Crumble malinowo-jabłkowe:

– 1,5 szklanki malin

– 1,5 szklanki pokrojonych w kostkę jabłek

– pół szklanki orzechów laskowych

– pół łyżeczki mielonego cynamonu

– 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu

– 3/4 szklanki cukru

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

– 1/2 kostki masła

– 1 szklanka mąki pszennej

– 1/2 szklanki cukru

 

Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła. Orzechy laskowe podprażamy na suchej patelni. Odstawiamy do przestygnięcia.

W misce mieszamy ze sobą maliny, pokrojone w kostkę jabłka, cynamon, kardamon, cukier i mąkę ziemniaczaną. Przestudzone orzechy układamy na ręczniku papierowym i delikatnie pocieramy, tak by brązowa skórka zeszła z orzechów. Obrane orzechy dodajemy do owoców, mieszamy ze sobą i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego.

W innej misce łączymy ze sobą składniki na kruszonkę ( najlepiej rozcierając kruszonkę miedzy palcami).

Posypujemy owoce kruszonką i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180oC ok. 30 min lub do lekkiego przyrumienienia.

Smakuje tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno.

Smacznego 🙂

 

crumble_2_20141016215627

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Nalewka malinowa
July 25, 2017
Zupa – krem z dyni z orzechami i gorgonzolą
January 30, 2017
Piernik dla Alergika – bez mleka, bez jajek
December 23, 2016
Szarlotka na kruchym cieście
December 23, 2016
Tarta oreo z owocami
December 22, 2016
Szarlotka sypana
December 19, 2016
Wątróbka drobiowa z jabłkami
December 17, 2016
Zielony koktajl – jarmuż, jabłko, kiwi
December 14, 2016
Zimowy kompot
December 14, 2016

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe