Crumble malinowo-jabłkowe
Za oknem szaro, buro i ponuro, aż wierzyć się nie chce, że jeszcze 4 dni temu była piękna, słoneczna pogoda.
Na poprawę humoru polecam ciepłe owoce przykryte chrupiącą kruszonką.
Crumble malinowo-jabłkowe:
– 1,5 szklanki malin
– 1,5 szklanki pokrojonych w kostkę jabłek
– pół szklanki orzechów laskowych
– pół łyżeczki mielonego cynamonu
– 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
– 3/4 szklanki cukru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
– 1/2 kostki masła
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1/2 szklanki cukru
Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła. Orzechy laskowe podprażamy na suchej patelni. Odstawiamy do przestygnięcia.
W misce mieszamy ze sobą maliny, pokrojone w kostkę jabłka, cynamon, kardamon, cukier i mąkę ziemniaczaną. Przestudzone orzechy układamy na ręczniku papierowym i delikatnie pocieramy, tak by brązowa skórka zeszła z orzechów. Obrane orzechy dodajemy do owoców, mieszamy ze sobą i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego.
W innej misce łączymy ze sobą składniki na kruszonkę ( najlepiej rozcierając kruszonkę miedzy palcami).
Posypujemy owoce kruszonką i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180oC ok. 30 min lub do lekkiego przyrumienienia.
Smakuje tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno.
Smacznego 🙂