Puszysty Sernik z kokosową nutą
Puszysty Sernik z kokosową nutą
Sernik to jedna z tych pozycji wypieków, która zawsze się sprawdzi – bez względu czy są to święta, czy niedzielne popołudnie z kawą 😉
Dzięki dodaniu gorącego mleka – sernik nabiera puszystości i lekkości.
Jeśli nie lubicie wiórków kokosowych, możecie je pominąć – wtedy sernik będzie na kształt sernika z rosą.
Jak dla mnie jest to obowiązkowa pozycja na zbliżające się święta 🙂
Sernik z kokosową pianą:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki
– pół kostki masła ( 100g)
– pół szklanki drobnego cukru
– jajko
– 2 żółtka
– 1 łyżka smalcu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki umieszczamy w misie malaksera. Miksujemy ok 2 min, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Blachę o wymiarach 25x37cm wykładamy papierem do pieczenia.
Na tak przygotowaną blachę wykładamy ciasto- dłonią rozprowadzamy ciasto po dnie blachy.
Blachę odkładamy i przygotowujemy masę serową.
Masa serowa:
– 1 kg sera twarogowego na sernik
– 2 jajka
– 4 żółtka
– 3 szklanki gorącego mleka
– 1 budyń waniliowy
– 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego
– 1 szklanka drobnego cukru
– 1/2 szklanki oleju
Nastawiamy piekarnik na grzanie góra-dół na 180st
Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy – ma być gorące, ale nie wrzące.
Pozostałe produkty umieszczamy w misie miksera, miksujemy ok 2 minut.
Następnie do masy serowej dodajemy gorące mleko i znowu miksujemy 2 minuty.
Tak przygotowaną masę wylewamy na surowe ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60min.
Przed upływem czasu pieczenia przygotowujemy kokosową pianę.
Kokosowa piana:
– 6 białek
– niepełna szklanka drobnego cukru
– opakowanie wiórków kokosowych – 200g
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy cukier i miksujemy jeszcze ok 1 min.
Następnie dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy z pianą drewnianą łyżką.
Tak przygotowaną pianę wykładamy na gorący sernik i pieczemy jeszcze ok 15-20 min lub do lekkiego zrumienienia.
Studzimy sernik w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
Smacznego 🙂