wypieki

Puszysty Sernik z kokosową nutą

Puszysty Sernik z kokosową nutą

 

Sernik to jedna z tych pozycji wypieków, która zawsze się sprawdzi – bez względu czy są to święta, czy niedzielne popołudnie z kawą 😉

Dzięki dodaniu gorącego mleka – sernik nabiera puszystości i lekkości.

Jeśli nie lubicie wiórków kokosowych, możecie je pominąć – wtedy sernik będzie na kształt sernika z rosą.

 

Jak dla mnie jest to obowiązkowa pozycja na zbliżające się święta 🙂

 

sernik bardzo puszysty z wiórkami kokosowymi

Sernik z kokosową pianą:

Ciasto:

– 2 szklanki mąki

– pół kostki masła ( 100g)

– pół szklanki drobnego cukru

– jajko

– 2 żółtka

– 1 łyżka smalcu

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wszystkie składniki umieszczamy w misie malaksera. Miksujemy ok 2 min, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Blachę o wymiarach 25x37cm wykładamy papierem do pieczenia.

Na tak przygotowaną blachę wykładamy ciasto- dłonią rozprowadzamy ciasto po dnie blachy.

Blachę odkładamy i przygotowujemy masę serową.

 

Masa serowa:

– 1 kg sera twarogowego na sernik

– 2 jajka

– 4 żółtka

– 3 szklanki gorącego mleka

– 1 budyń waniliowy

– 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego

– 1 szklanka drobnego cukru

– 1/2 szklanki oleju

Nastawiamy piekarnik na grzanie góra-dół na 180st

Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy – ma być gorące, ale nie wrzące.

Pozostałe produkty umieszczamy w misie miksera, miksujemy ok 2 minut.

Następnie do masy serowej dodajemy gorące mleko i znowu miksujemy 2 minuty.

Tak przygotowaną masę wylewamy na surowe ciasto.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60min.

Przed upływem czasu pieczenia przygotowujemy kokosową pianę.

 

Kokosowa piana:

– 6 białek

– niepełna szklanka drobnego cukru

– opakowanie wiórków kokosowych – 200g

 

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy cukier i miksujemy jeszcze ok 1 min.

Następnie dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy z pianą drewnianą łyżką.

Tak przygotowaną pianę wykładamy na gorący sernik i pieczemy jeszcze ok 15-20 min lub do lekkiego zrumienienia.

Studzimy sernik w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *