wypieki

Ciasto rurociąg

Ciasto rurociąg

 

Ciasto powstało przez przypadek, a raczej z nadmiaru rurek waflowych ;P

Pierwsza nazwa to miała być tratwa- synek wymyślił, ale po chwili namysłu stwierdził, że to rurociąg – więc zostaje rurociąg- jeśli macie pomysł na bardziej lotną nazwę to poproszę o propozycje 🙂

 

Robi się je szybko, jest smaczne, wilgotne i słodkie 🙂

Pomimo podłużnych, kruchych rurek – ciasto kroi się bardzo dobrze – rurki ładnie miękną.

 

ciasto z rurkami waflowymi

 

Ciasto „rurociąg”:

Biszkopt:

– 3 jajka

– 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków

– szczypta soli

– 2 łyżki mąki tortowej

– 2 łyżki prawdziwego kakao

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

– łyżka miodu

– sok z połowy cytryny

– mały słoik dżemu z czarnej porzeczki

– 350 g rurek waflowych z nadzieniem ( u mnie nadzienie kakaowe)

– 330ml śmietanki 30%

– 2 łyżki cukru pudru

– płaska łyżeczka żelatyny

– opakowanie herbatników ( ok 200g)

– tabliczka czekolady mlecznej (100g)

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki śmietanki 30%

 

Przygotowujemy biszkopt:

Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Następnie powoli dodajemy cukier – cały czas miksując.

Do ubitych białek dodajemy pojedynczo żółtka – miksujemy.

Na koniec dodajemy przesiane mąki i kakao – nie miksujemy – mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.

Blachę o wymiarach 25×31 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Na tak przygotowaną blachę wylewamy masę.

Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170oC ok 15 min.

Pozostawiamy do ostygnięcia.

 

Przygotowujemy poncz do nasączenia biszkopta:

Miód rozpuszczamy – jeśli jest to konieczne podgrzewamy go w mikrofali lub rondelku – nie zagotowujemy.

Mieszamy miód z sokiem z cytryny- możemy rozcieńczyć dodając dodatkowo 2 łyżki wody.

 

Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia.

W międzyczasie, przy pomocy miksera ubijamy śmietankę razem z cukrem pudrem – ok 3-4 min.

Następnie do żelatyny dodajemy 2 łyżki gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia.

Żelatynę wlewamy cienką stróżką do ubitej śmietany – cały czas miksujemy.

 

złożenie:

biszkopt nasączamy przygotowanym ponczem z miodu i cytryny.

Następnie dość grubo smarujemy dżemem.

Na dżem układamy rurki waflowe – jedna obok drugiej.

Na rurki wykładamy ubitą śmietanę.

A na koniec układamy herbatniki – jeden obok drugiego.

 

Czekoladę razem z masłem i śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Rozpuszczoną czekoladę wylewamy na herbatniki, rozprowadzamy równomiernie po ciastkach.

Odstawiamy do lodówki na min 2h – najlepiej na całą noc, wtedy rurki dobrze zmiękną 😉

 

Smacznego 🙂

2 komentarze

  • primipiatti_u

    Ciasto nie ma być duże, oczywiście jeśli ktoś ma ochotę można zwiększyć ilość bitej śmietany, ale np. przy wysokim biszkopcie ciasto będzie za suche.

  • Irena

    Dla mnie przepis nieudany. Robilam wszystko jak w przepisie i w tych proporcjach na blachę o takich samych wymiarach. I powiem tylko że na te blachę to to na pewno nie starczy. Ciasto bardzo małe . Bitej smietsny też mało. Nie polecam w tych proporcjach.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *