Ciasto rurociąg
Ciasto rurociąg
Ciasto powstało przez przypadek, a raczej z nadmiaru rurek waflowych ;P
Pierwsza nazwa to miała być tratwa- synek wymyślił, ale po chwili namysłu stwierdził, że to rurociąg – więc zostaje rurociąg- jeśli macie pomysł na bardziej lotną nazwę to poproszę o propozycje 🙂
Robi się je szybko, jest smaczne, wilgotne i słodkie 🙂
Pomimo podłużnych, kruchych rurek – ciasto kroi się bardzo dobrze – rurki ładnie miękną.
Ciasto „rurociąg”:
Biszkopt:
– 3 jajka
– 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
– szczypta soli
– 2 łyżki mąki tortowej
– 2 łyżki prawdziwego kakao
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
– łyżka miodu
– sok z połowy cytryny
– mały słoik dżemu z czarnej porzeczki
– 350 g rurek waflowych z nadzieniem ( u mnie nadzienie kakaowe)
– 330ml śmietanki 30%
– 2 łyżki cukru pudru
– płaska łyżeczka żelatyny
– opakowanie herbatników ( ok 200g)
– tabliczka czekolady mlecznej (100g)
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki śmietanki 30%
Przygotowujemy biszkopt:
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Następnie powoli dodajemy cukier – cały czas miksując.
Do ubitych białek dodajemy pojedynczo żółtka – miksujemy.
Na koniec dodajemy przesiane mąki i kakao – nie miksujemy – mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.
Blachę o wymiarach 25×31 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Na tak przygotowaną blachę wylewamy masę.
Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170oC ok 15 min.
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy poncz do nasączenia biszkopta:
Miód rozpuszczamy – jeśli jest to konieczne podgrzewamy go w mikrofali lub rondelku – nie zagotowujemy.
Mieszamy miód z sokiem z cytryny- możemy rozcieńczyć dodając dodatkowo 2 łyżki wody.
Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia.
W międzyczasie, przy pomocy miksera ubijamy śmietankę razem z cukrem pudrem – ok 3-4 min.
Następnie do żelatyny dodajemy 2 łyżki gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia.
Żelatynę wlewamy cienką stróżką do ubitej śmietany – cały czas miksujemy.
złożenie:
biszkopt nasączamy przygotowanym ponczem z miodu i cytryny.
Następnie dość grubo smarujemy dżemem.
Na dżem układamy rurki waflowe – jedna obok drugiej.
Na rurki wykładamy ubitą śmietanę.
A na koniec układamy herbatniki – jeden obok drugiego.
Czekoladę razem z masłem i śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Rozpuszczoną czekoladę wylewamy na herbatniki, rozprowadzamy równomiernie po ciastkach.
Odstawiamy do lodówki na min 2h – najlepiej na całą noc, wtedy rurki dobrze zmiękną 😉
Smacznego 🙂
2 komentarze
primipiatti_u
Ciasto nie ma być duże, oczywiście jeśli ktoś ma ochotę można zwiększyć ilość bitej śmietany, ale np. przy wysokim biszkopcie ciasto będzie za suche.
Irena
Dla mnie przepis nieudany. Robilam wszystko jak w przepisie i w tych proporcjach na blachę o takich samych wymiarach. I powiem tylko że na te blachę to to na pewno nie starczy. Ciasto bardzo małe . Bitej smietsny też mało. Nie polecam w tych proporcjach.