truskawki_z_kruszonka2
Desery

Zapiekane truskawki z kruszonką migdałową

Obok truskawek nie potrafię przejść obojętnie. Jak dla nas są świetne w każdej postaci, świeże z cukrem, czy też w ciastach, galaretkach a nawet najprostsze zapiekane pod kruszonką. Tym razem proponuję bardzo szybki deser, samo przygotowanie trwa zaledwie kilka minut, minusem dla tej wersji truskawek jest to, że za szybko znikają.

 

truskawki_z_kruszonka2

 

Zapiekane truskawki z kruszonką migdałową:

– 300 g truskawek

– 1 łyżka miękkiego masła

– 1 łyżka mąki pszennej

– 1-2 łyżki mielonych migdałów

– pół łyżki cukru

Dodatkowo:

– cukier puder do oprószenia

 

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na ćwiartki. W mał

ej misce wymieszać masło, mąkę, cukier i migdały, jeśli masa będzie zbyt lepka dodać mielonych migdałów lub mąki. Do miseczek żaroodpornych lub kokilek ułożyć truskawki i posypać kruszonką.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190oC ok. 10-15 min.

Po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem pudrem i podawać jeszcze ciepłe.

Smacznego 🙂

 

truskawki_z_kruszonka

truskawki_z_kruszonka_3

4 komentarze

  • Ania (ksiazkowepodrozeanny.blogspot.com)

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju desery z kruszonka. Niestety, jeszcze nigdy nie udało mi się jej zrobić dobrej.
    Cóż, trening czyni mistrza, więc się nie poddaje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.