Zapiekane truskawki z kruszonką migdałową
Obok truskawek nie potrafię przejść obojętnie. Jak dla nas są świetne w każdej postaci, świeże z cukrem, czy też w ciastach, galaretkach a nawet najprostsze zapiekane pod kruszonką. Tym razem proponuję bardzo szybki deser, samo przygotowanie trwa zaledwie kilka minut, minusem dla tej wersji truskawek jest to, że za szybko znikają.
Zapiekane truskawki z kruszonką migdałową:
– 300 g truskawek
– 1 łyżka miękkiego masła
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1-2 łyżki mielonych migdałów
– pół łyżki cukru
Dodatkowo:
– cukier puder do oprószenia
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na ćwiartki. W mał
ej misce wymieszać masło, mąkę, cukier i migdały, jeśli masa będzie zbyt lepka dodać mielonych migdałów lub mąki. Do miseczek żaroodpornych lub kokilek ułożyć truskawki i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190oC ok. 10-15 min.
Po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem pudrem i podawać jeszcze ciepłe.
Smacznego 🙂
4 komentarze
primipiatti_u
Spróbuj koniecznie ☺️
primipiatti_u
Nie poddawaj się☺️
Justyna
Wygląda smakowicie, wypróbuję! 🙂
Ania (ksiazkowepodrozeanny.blogspot.com)
Uwielbiam wszelkiego rodzaju desery z kruszonka. Niestety, jeszcze nigdy nie udało mi się jej zrobić dobrej.
Cóż, trening czyni mistrza, więc się nie poddaje 🙂