Sok truskawkowy


Kolejny przepis z truskawkami w roli głównej. Sok do rozcieńczania, najlepszy jest nie z pierwszych zbiorów, ale z tych ostatnich, kiedy to truskawki są przepełnione słońcem. Idealny w upalne dni z wodą gazowaną lub w zimowe wieczory dodany do herbaty. Jeśli macie chwilę czasu, spróbujcie koniecznie.

 

sok_2

 

Sok truskawkowy do rozcieńczania:

– 1 kg truskawek

– szklanka cukru

– łyżka soku z cytryny

 

Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek. Większe kroimy na połówki. Do garnka wrzucamy truskawki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 30 min. Po tym czasie gotujemy truskawki na średnim ogniu ok. 20 min. Przecedzamy przez sito. Do syropu dodajemy łyżkę soku z cytryny. Jeśli chcemy zapasteryzować sok, ponownie doprowadzamy do wrzenia i rozlewamy do słoików.

Smacznego 🙂

Truskawki, które zostaną po odcedzeniu soku idealnie nadają się na dżem 🙂

 

sok_tr

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Sok z czerwonej porzeczki
August 09, 2017
Lody truskawkowo – arbuzowe z 3 składników 
July 14, 2017
tarta z mascarpone i truskawkami – bez pieczenia
July 07, 2017
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
June 27, 2017
Babeczki z truskawkami i białą czekoladą
June 14, 2017
Ciasto drożdżowe z truskawkami – bez wyrastania
December 23, 2016
Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem
December 23, 2016
Ciasto biszkoptowe z kremem truskawkowym
December 23, 2016
Tort truskawkowo – śmietankowy
December 23, 2016

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe