Sok truskawkowy
Kolejny przepis z truskawkami w roli głównej. Sok do rozcieńczania, najlepszy jest nie z pierwszych zbiorów, ale z tych ostatnich, kiedy to truskawki są przepełnione słońcem. Idealny w upalne dni z wodą gazowaną lub w zimowe wieczory dodany do herbaty. Jeśli macie chwilę czasu, spróbujcie koniecznie.
Sok truskawkowy do rozcieńczania:
– 1 kg truskawek
– szklanka cukru
– łyżka soku z cytryny
Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek. Większe kroimy na połówki. Do garnka wrzucamy truskawki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 30 min. Po tym czasie gotujemy truskawki na średnim ogniu ok. 20 min. Przecedzamy przez sito. Do syropu dodajemy łyżkę soku z cytryny. Jeśli chcemy zapasteryzować sok, ponownie doprowadzamy do wrzenia i rozlewamy do słoików.
Smacznego 🙂
Truskawki, które zostaną po odcedzeniu soku idealnie nadają się na dżem 🙂