Gulasz z klopsikami, dynią i pomidorami
Nie lubię sosów zagęszczanych mąką – mam tak od dziecka i chyba się nie zmieni.
Za to lubię sosy zagęszczane duża ilością warzyw.
Wychodzą niesamowicie aromatyczne i pełne smaku.
Mój pierwszy gulasz z użyciem dyni robiłam rok temu, tak nam posmakował, ze tej jesieni jemy go wyjątkowo często 😉
gulasz z dynią i pomidorami:
– 500g mięsa mielonego (dałam wołowo – wieprzowe)
– 1 jajko
– 4-5 łyżek bułki tartej
– 1kg dyni
– 1 średnia cebula
-2 ząbki czosnku
-1 mały bakłażan lub cukinia
– 2 pomidory
– 1/2 szklanki bulionu drobiowego – może być tylko woda
– sól pieprz
– 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub 1 łyżeczka przyprawy sambal oelek
Mięso mielone doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy jajko, łyżkę bułki tartej i 2 łyżki bardzo zimnej wody. Mieszamy.
Formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Obtaczamy w pozostałej bułce tartej i smażymy na oleju do zrumienienia.
W międzyczasie dynie obieramy i kroimy w duża kostkę.
Cebule i czosnek obieramy- siekamy w drobne kawałki.
Pomidory – nacinamy na czubku każdego pomidora robiąc krzyżyk i wkładamy do miseczki – zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy 2 minuty.
Następnie obieramy ze skórki i kroimy pomidory w kostkę.
Jak już wszystkie klopsiki będą usmażone przekładamy na talerz, a na oleju na którym smażyliśmy klopsy smażymy dynie i cukinie ok 3 min.
Po tym czasie dodajemy do niej cebule i czosnek. Smażymy ok 1 min i na koniec dodajemy pomidory. Mieszamy, do garnka wkładamy usmażone klopsy i zalewamy woda.
Przykrywamy, zmniejszamy gaz i gotujemy ok 30-40 min aż dynia sie rozpadnie.
Na koniec dobrze mieszamy i doprawiamy sola, pieprzem i papryczka chili.
Ostatnio nie miałam papryczki i dałam sambal oelek i tez wyszło pysznie 🙂
Podajemy z ryżem, kuskusem lub z grzankami czosnkowymi
Smacznego 🙂