wypieki

Ciasto cynamonowe z jagodami i kruszonką

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo proste ciasto ucierane z jagodami, niby takie zwykłe, a jednak dodatek cynamonu sprawia, że ciasto nabiera zupełnie innego smaku.

 

jagody1

 

Ciasto cynamonowe z jagodami:

– 2 szklanki mąki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

– 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu

– szczypta kardamonu

– szczypta soli

– 1/2 szklanki cukru

– 2 jajka

– 1/2 szklanki letniego mleka

– 5 łyżek masła, ewentualnie oleju

– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

– 1/2 litra jagód

Kruszonka:

– 3 łyżki masła

– 5 łyżek mąki

– 5 łyżek cukru gruboziarnistego

– 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Masło ucieramy z cukrem, aż masa stanie się puszysta (można użyć miksera). Następnie po kolei dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy, cały czas mieszając na średnich obrotach.

Blachę o wymiarach 28cm x 21cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Na przygotowaną blachę wylewamy masę i układamy jagody.

Następnie przygotowujemy kruszonkę:

Mąkę, cukier, cynamon mieszamy. Dodajemy masło i szybko rozcieramy palcami, tak by składniki połączyły się.

Tak przygotowaną kruszonkę posypujemy wierzch ciasta.

Pieczemy ok. pół godziny w temperaturze 180 oC (lub do tzw. suchego patyczka).

 

Smacznego 🙂

 

jagody2

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *