Ciasto z musem rabarbarowo -truskawkowym – bez pieczenia
Pamiętacie przepis na sok rabarbarowo – truskawkowy?? Dzisiaj mam dla Was propozycję na wykorzystanie odciśniętych owoców właśnie z tego soku.
Ciasto jest bez pieczenia, proste i szybkie w wykonaniu.
Ciasto rabarbarowo – truskawkowe:
– 1 op. herbatników ( 100g)
– ok. 300 g musu rabarbarowo -truskawkowego*
– 1 op. galaretki truskawkowej
– 200ml śmietanki 30%
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 łyżeczka żelatyny
– 1 łyżeczka kakao
Blachę o wymiarach 20cm x 28cm wyłożyć herbatnikami. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 150ml gorącej wody. Owoce pozostałe po odciśnięciu soku zmiksować. Do powstałego musu dodać rozpuszczoną galaretkę. Masę wylać na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników.
Łyżeczkę żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietankę wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru i ubić na sztywną masę. Do kremu wlewać powoli rozpuszczoną żelatynę. Dobrze wymieszać i wyłożyć na warstwę herbatników.
Na koniec oprószyć kakao. Wstawić do lodówki na min. 2 h. Podawać schłodzone.
Smacznego:)
* jeśli nie macie w planach przygotowania soku, wystarczy, że zmieszacie ze sobą po 200g rabarbaru i truskawek. Dodajcie 2 łyżki cukru i gotujcie na średnim ogniu ok. 30 -50 min, co jakiś czas mieszając, tak by mus się nie przypalił.