Mini serniczki z kaszą gryczaną
Zdarza się Wam, że z obiadu zostaje ugotowany woreczek kaszy lub ryżu?? Jeśli nie wiecie co zrobić z ugotowaną kaszą gryczaną, zachęcam do wypróbowania tego przepisu na mini serniczki.
Kasza gryczana na słodko w tej wersji smakuje naprawdę dobrze 🙂
Mini serniczki z kaszą gryczaną:
– pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej
– 1 opakowanie almette śmietankowe
– 125 ml śmietanki 30%
– 5 łyżek miałkiego cukru
– 1 duże jajko ( lub dwa małe)
– 2 czubate łyżki mąki pszennej
– pół łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z jednej laski wanilii
– garść świeżych malin
– odrobina cukru pudru do oprószenia
Kaszę gryczaną miksujemy z serkiem almette i śmietanką 30% do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jajko roztrzepujemy z cukrem, dodajemy pastę waniliową i przesianą mąkę. Mieszamy ze sobą do połączenia składników.
Następnie do powstałej masy dodajemy zmiksowane almette z kaszą gryczaną i ponownie mieszamy.
Foremki smarujemy cienką warstwą zimnego masła i wlewamy masę do 3/4 wysokości foremek.
Pieczemy ok.40-50 min w nagrzanym piekarniku do 180st C.
Po lekkim przestudzeniu dekorujemy malinami i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂