makowiec
wypieki

Makowiec – najprostszy

Makowiec

 

Dostałam puszkę gotowej masy makowej – przyznam się, że nie przepadam za takimi gotowcami, ale była okazja, żeby masę wykorzystać do ciasta – do bardzo szybkiego ciasta 😉

Makowiec wyszedł smaczny, nie za suchy, nie za wilgotny – kruche ciasto idealnie współgra z masą makową.

Polecam kruche ciasto przygotować i zamrozić – możemy przechowywać dwa tygodnie tak przygotowane ciasto.

A kiedy potrzebujemy na już do ciasta to wyciągamy z zamrażarki – ścieramy na tarce o dużych oczkach i gotowe 😉

 

makowiec najprostszy

Makowiec na kruchym spodzie:

 Ciasto:

– 1 jajko

– 200g masła ( 1 cała kostka )

– 2 szklanki mąki

– 1/2 szklanki cukru pudru

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

 

Dodatkowo:

– puszka gotowej masy makowej

– 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

– 2 łyżki cukru pudru

– 1 łyżka wody

 

 

Składniki na ciasto zagniatamy – dzielimy na pół – nie jest to konieczne, ale ułatwia później ścieranie.

Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na min pół godziny – u mnie czasami ciasto leży w zamrażarce do dwóch tygodni – mam przygotowane na zapas, a wyciągam wtedy, gdy na szybko chce zrobić ciasto 😉

 

Jedną część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha o wymiarach 23x32cm).

Na ciasto wykładamy masę makową.

Masę makową posypujemy posiekanymi orzechami.

Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC ok 40 min.

5 minut przed końcem pieczenia na wierzch naszego makowca ścieramy drugą część i pieczemy jeszcze 20 min do zrumienienia.

 

Odstawiamy ciasto do wystudzenia, a w międzyczasie przygotowujemy lukier.

Cukier puder mieszamy z wodą do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Polewamy ciasto lukrem.

 

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.