Murzynek


Murzynek – ulubione ciasto mojego męża.

Wilgotne, bez zbędnych dodatków, oprószone obficie cukrem pudrem.

 

murzynek

 

Murzynek:

– 1 kostka masła

– 1 szklanka cukru

– 4 łyżki ciemnego kakao

– 1/2 szklanki mleka

– 3 jajka ( osobno żółtka i białka)

– szczypta soli

– 1 i 1/2 szklanki mąki

– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

– cukier puder

 

W rondelku zagotowujemy masło, cukier, kakao i mleko cały czas mieszając, tak by pozbyć się grudek. Masę studzimy do temperatury pokojowej.

W międzyczasie, do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Przestudzoną masę kakaową wlewamy do miski z mąką. Dodajemy żółtka i mieszamy ze sobą do pozbycia się grudek.

Następnie dodajemy pianę z białek i drewnianą łyżką delikatnie mieszamy aż do połączenia się mas.

Masę przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170oC ok. 40 -45min lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego 🙂

 

murzynek_2

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką
August 11, 2017
Przekładane ciasto z kaszą manną – bez pieczenia
April 07, 2017
Ciasto na pizzę – świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy
February 09, 2017
Ciasto w 5 minut, czyli banoffee pie
February 03, 2017
Makowiec – najprostszy
December 23, 2016
Ciasto rurociąg
December 23, 2016
Ciasto kinder bueno
December 23, 2016
Ciasto fale – z serem
December 23, 2016
Mocno czekoladowe brownie
December 23, 2016

2 Komentarzy

primipiatti_u
2017-08-16

I często tak robię, ale przekładam tylko pół ciasta, bo drugie pół jest dla męża, który murzynka bez dodatkow 😉

Madzia
2017-08-15

Wygląda pięknie.Ja bym go jeszxze jakąś konfiturą przełożyła.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe