Murzynek
Murzynek – ulubione ciasto mojego męża.
Wilgotne, bez zbędnych dodatków, oprószone obficie cukrem pudrem.
Dla bardziej wymagających – można ciasto przełożyć dżemem.
Murzynek :
– 1 kostka masła
– 1 szklanka cukru
– 4 łyżki ciemnego kakao
– 1/2 szklanki mleka
– 3 jajka ( osobno żółtka i białka)
– szczypta soli
– 1 i 1/2 szklanki mąki
– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– cukier puder
W rondelku zagotowujemy masło, cukier, kakao i mleko cały czas mieszając, tak by pozbyć się grudek. Masę studzimy do temperatury pokojowej.
W międzyczasie, do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Przestudzoną masę kakaową wlewamy do miski z mąką. Dodajemy żółtka i mieszamy ze sobą do pozbycia się grudek.
Następnie dodajemy pianę z białek i drewnianą łyżką delikatnie mieszamy aż do połączenia się mas.
Masę przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170oC ok. 40 -45min lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
primipiatti_u
Średnia blacha, czyli 24 x 29 cm
Agata
Na jaką blachę jest ten przepis?
Bookendorfina Izabela Pycio
U mnie też murzynek cieszy się sporym wzięciem, tylko zamiast cukru pudru, preferują polewę czekoladową. Czasem przekładam go masą orzechową. 🙂
Bookendorfina
primipiatti_u
I często tak robię, ale przekładam tylko pół ciasta, bo drugie pół jest dla męża, który murzynka bez dodatkow ?
Madzia
Wygląda pięknie.Ja bym go jeszxze jakąś konfiturą przełożyła.