Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa
Lubię zupy.
Nauczyły mnie tego mama i babcia.
Sama chętnie je robię, bo w ten sposób mogę przemycić – mojemu niejadkowi – sporo warzyw, właśnie w zupie.
Dzisiaj pieczarkowa – taki banał, ale za to smaczny, prosty i tani 😉
Zupa pieczarkowa:
– 2 średniej wielkości marchewki
– 1 pietruszka
– 1/2 selera
– 1 mała cebula
– 1 łyżka oleju
– 2 szklanki bulionu warzywnego
– 5 ziemniaków
– 2 liście laurowe
– po 3 kulki ziela angielskiego i pieprzu czarnego
– 500 g pieczarek
– 4 czubate łyżki śmietany 18%
– sól, pieprz
– natka pietruszki
Warzywa obieramy.
Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, cebulę i seler kroimy w kostkę.
Ziemniaki wrzucamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i gotujemy ok. 20 min.
Pieczarki jeśli tego wymagają to je myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
W międzyczasie, na patelni podgrzewamy olej i na nim smażymy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Smażymy ok 5 min, do lekkiego zrumienienia.
Warzywa przekładamy do gotujących się ziemniaków.
Następnie do garnka dokładamy pokrojone pieczarki, pozostawiając niewielką garść do podsmażenia.
Gotujemy jeszcze ok. 10 min.
Pozostałe pieczarki smażymy na patelni ( na tej, na której smażyliśmy warzywa) – będą idealne do przybrania.
Śmietanę mieszamy w kubku z dwoma łyżkami zupy, gdy składniki się połączą dolewamy jeszcze dwie łyżki gorącej zupy – w ten sposób hartujemy śmietanę i na pewno nie zważy się podczas wlewania do garnka z gorącą zupą.
Tak przygotowaną śmietanę wlewamy do zupy – mieszamy.
Na koniec doprawiamy solą, pieprzem do smaku.
Wlewamy do talerzy/ miseczek, posypujemy podsmażonymi pieczarkami i pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego 🙂
2 komentarze
primipiatti_u
My tez ja bardzo lubimy ☺
janielka
pycha. Zupka pieczarkowa nasza ulubiona.;)