
Ogórki z curry -do słoików na zimę
Lato to taki czas, gdy na moim blacie kuchennym prawie cały czas są słoiki 😛
Sierpień to czas ogórków – standardowych kiszonych, ale i sałatek czy ogórków kombinowanych na różne sposoby.
Tym razem zapraszam Was po przepis na ogórki z przyprawą curry – pyszne, bardzo aromatyczne.
Sprawdzą się nie tylko do obiadu, ale również do hamburgerów czy po prostu na kanapkę.
Ogórki z curry:
– 2,5 kg ogórków
– 2 cebule
– 1 szklanka octu
– 1 szklanka cukru
– 5 szklanek wody
– 1 czubata łyżeczka kurkumy
– 2 czubate łyżeczki przyprawy curry
– pieprz czarny ziarnisty
– 2 płaskie łyżki soli
Ogórki myjemy i kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
W dużej misce mieszamy pokrojone ogórki z cebulą.
Do garnka wlewamy wodę, ocet, cukier, sól oraz kurkumę i curry – zagotowujemy.
W międzyczasie, do wyparzonych i suchych słoików wrzucamy po ok. 8-10 ziaren pieprzu, a następnie ciasno układamy ogórki z cebulą.
Do tak przygotowanych słoików wlewamy gorącą zalewę.
Zakręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem.
Pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.
Smacznego 🙂


One Comment
Anonim
super