ogórki curry
przetwory

Ogórki z curry -do słoików na zimę

Lato to taki czas, gdy na moim blacie kuchennym prawie cały czas są słoiki 😛

Sierpień to czas ogórków – standardowych kiszonych, ale i sałatek czy ogórków kombinowanych na różne sposoby.

Tym razem zapraszam Was po przepis na ogórki z przyprawą curry – pyszne, bardzo aromatyczne.

Sprawdzą się nie tylko do obiadu, ale również do hamburgerów czy po prostu na kanapkę.

 

 

ogórki z curry

Ogórki z curry:

– 2,5 kg ogórków

– 2 cebule

– 1 szklanka octu

– 1 szklanka cukru

– 5 szklanek wody

– 1 czubata łyżeczka kurkumy

– 2 czubate łyżeczki przyprawy curry

– pieprz czarny ziarnisty

– 2 płaskie łyżki soli

 

Ogórki myjemy i kroimy w plasterki.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

W dużej misce mieszamy pokrojone ogórki z cebulą.

Do garnka wlewamy wodę, ocet, cukier, sól oraz kurkumę i curry – zagotowujemy.

W międzyczasie, do wyparzonych i suchych słoików wrzucamy po ok. 8-10 ziaren pieprzu, a następnie ciasno układamy ogórki z cebulą.

Do tak przygotowanych słoików wlewamy gorącą zalewę.

Zakręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem.

Pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.

 

Smacznego 🙂

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.