Szakszuka
Szakszuka to bardzo proste i uniwersalne danie.
To nic innego jak jajka z pomidorami.
Szakszuka sprawdzi się zarówno na śniadanie, lunch czy szybką kolację na ciepło.
Tak naprawdę do podstawowego przepisu możemy dodawać co nam się podoba, lub co zawiera nasza lodówka – może to być np. kiełbasa, fasolka, papryka czy feta.
Szakszuka:
– 2 pomidory
– 1 mały ząbek czosnku
– 2 jajka
– sól, pieprz
– masło lub oliwa
– kilka listków świeżej bazylii
Pomidory nacinamy u góry, robiąc krzyżyk i umieszczamy w wysokiej miseczce – zalewamy wrzątkiem na ok. pół minuty.
Po tym czasie odlewamy gorącą wodę, obieramy pomidory ze skóry i kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy patelnię ( u mnie nieduża, o średnicy 19 cm), dajemy łyżeczkę masła lub oliwy, a następnie, gdy tłuszcz się rozpuści dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smażymy ok. 20- 30 sekund i dodajemy pokrojone pomidory, posypujemy solą, pieprzem – mieszamy.
Na dużym ogniu smażymy pomidory ok. 3 minut – już bez mieszania, żeby nie zrobiła się z tego breja.
Następnie do podsmażonych pomidorów wbijamy jajka i przykrywamy patelnię pokrywką.
Pozostawiamy na gazie ok. 3 – 4 minuty – jeśli używacie dużych jajek ten czas, gdy białko całkowicie się zetnie może się wydłużyć .
Na koniec posypujemy świeżą, grubo krojoną bazylią.
Smacznego 🙂
4 komentarze
mopswkuchni
Dlaczego ja jej jeszcze nie robiłam u siebie? Wygląda bosko. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂
primipiatti_u
Spróbuj koniecznie, bo danie jest proste, szybkie i pyszne ☺️ a jeszcze teraz z sezonowymi pomidorami smakuje naprawdę wyśmienicie ☺️
Monika
Ciekawa nazwa 😉 Ne znałam takiego przepisu. Bardzo lubię nowości i możliwe, że skorzystam.
Anonim
Ciekawa nazwa. Nie znałam takiego przepisu. Bardzo lubie nowości i możliwe, że skorzystam 🙂