śniadania

Szakszuka

Szakszuka to bardzo proste i uniwersalne danie.

To nic innego jak jajka z pomidorami.

Szakszuka sprawdzi się zarówno na śniadanie, lunch czy szybką kolację na ciepło.

Tak naprawdę do podstawowego przepisu możemy dodawać co nam się podoba, lub co zawiera nasza lodówka – może to być np. kiełbasa, fasolka, papryka czy feta.

 

szakszuka

 

Szakszuka:

– 2 pomidory

– 1 mały ząbek czosnku

– 2 jajka

– sól, pieprz

– masło lub oliwa

– kilka listków świeżej bazylii

 

Pomidory nacinamy u góry, robiąc krzyżyk i umieszczamy w wysokiej miseczce – zalewamy wrzątkiem na ok. pół minuty.

Po tym czasie odlewamy gorącą wodę, obieramy pomidory ze skóry i kroimy w kostkę.

Rozgrzewamy patelnię ( u mnie nieduża, o średnicy 19 cm), dajemy łyżeczkę masła lub oliwy, a następnie, gdy tłuszcz się rozpuści dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Smażymy ok. 20- 30 sekund i dodajemy pokrojone pomidory, posypujemy solą, pieprzem – mieszamy.

Na dużym ogniu smażymy pomidory ok. 3 minut – już bez mieszania, żeby nie zrobiła się z tego breja.

Następnie do podsmażonych pomidorów wbijamy jajka i przykrywamy patelnię pokrywką.

Pozostawiamy na gazie ok. 3 – 4 minuty – jeśli używacie dużych jajek ten czas, gdy białko całkowicie się zetnie może się wydłużyć .

Na koniec posypujemy świeżą, grubo krojoną bazylią.

 

Smacznego 🙂

 

4 komentarze

  • mopswkuchni

    Dlaczego ja jej jeszcze nie robiłam u siebie? Wygląda bosko. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂

  • primipiatti_u

    Spróbuj koniecznie, bo danie jest proste, szybkie i pyszne ☺️ a jeszcze teraz z sezonowymi pomidorami smakuje naprawdę wyśmienicie ☺️

  • Monika

    Ciekawa nazwa 😉 Ne znałam takiego przepisu. Bardzo lubię nowości i możliwe, że skorzystam.

  • Anonim

    Ciekawa nazwa. Nie znałam takiego przepisu. Bardzo lubie nowości i możliwe, że skorzystam 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *