Muffinki jak pączki


Muffinki jak pączki, czyli doughnut muffins.

I choć w smaku nie przypominają tradycyjnych, polskich pączków, są bardzo smaczne, pachnące i zarazem lekkie.

Koniecznie obtoczone w cynamonowym cukrze.

Przepis znaleziony na pintereście 😉

 

muffinki jak pączki

Muffinki jak pączki:

( przepis na 10 -11 sztuk )

– 2 niepełne szklanki mąki pszennej

– 3/4 szklanki cukru

– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 1/2 łyżeczki cynamonu ( dodatkowo można dodać po szczypcie mielonej gałki muszkatołowej i kardamonu )

– 1 duże jajko lub 2 małe

– 1 niepełna szklanka mleka

– 1/3 szklanki oleju

Dodatkowo:

– 3 duże łyżki masła

– 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków

– 2 łyżeczki cynamonu

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon.

Całość mieszamy.

W drugiej misce mieszamy produkty mokre – mleko, jajko i olej.

Następnie przelewamy składniki mokre do suchych.

Mieszamy chwilę, tylko do połączenia się składników.

Masa będzie gęsta.

Przy pomocy dwóch łyżek nakładamy masę do formy do babeczek – napełniamy do 3/4 ich wysokości.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 -25 minut.

Po upieczeniu przekładamy jeszcze gorące babeczki na kratkę do lekkiego ostudzenia.

W międzyczasie roztapiamy masło w małym garnuszku.

Cukier i cynamon mieszamy w miseczce.

I po kolei każdą babeczkę pierwsze obtaczamy w rozpuszczonym maśle, a następnie w cynamonowym cukrze.

 

Smacznego 🙂

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Jagodzianki
June 21, 2018
Proste ciasto z rabarbarem
May 18, 2018
Wiener Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarza Franciszka
April 19, 2018
Mazurek kajmakowy – najprostszy
March 30, 2018
Jajka faszerowane pastą z awokado
March 25, 2018
Omlet z suszonymi pomidorami i szpinakiem
February 27, 2018
Loukoumades – greckie pączki
February 07, 2018
Zeppole – włoskie pączki z ricottą
February 05, 2018
Pączki pieczone
January 30, 2018

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe