wypieki

Muffinki jak pączki

Muffinki jak pączki, czyli doughnut muffins.

I choć w smaku nie przypominają tradycyjnych, polskich pączków, są bardzo smaczne, pachnące i zarazem lekkie.

Koniecznie obtoczone w cynamonowym cukrze.

Przepis znaleziony na pintereście 😉

 

muffinki jak pączki

Muffinki jak pączki:

( przepis na 10 -11 sztuk )

– 2 niepełne szklanki mąki pszennej

– 3/4 szklanki cukru

– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 1/2 łyżeczki cynamonu ( dodatkowo można dodać po szczypcie mielonej gałki muszkatołowej i kardamonu )

– 1 duże jajko lub 2 małe

– 1 niepełna szklanka mleka

– 1/3 szklanki oleju

Dodatkowo:

– 3 duże łyżki masła

– 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków

– 2 łyżeczki cynamonu

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon.

Całość mieszamy.

W drugiej misce mieszamy produkty mokre – mleko, jajko i olej.

Następnie przelewamy składniki mokre do suchych.

Mieszamy chwilę, tylko do połączenia się składników.

Masa będzie gęsta.

Przy pomocy dwóch łyżek nakładamy masę do formy do babeczek – napełniamy do 3/4 ich wysokości.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 -25 minut.

Po upieczeniu przekładamy jeszcze gorące babeczki na kratkę do lekkiego ostudzenia.

W międzyczasie roztapiamy masło w małym garnuszku.

Cukier i cynamon mieszamy w miseczce.

I po kolei każdą babeczkę pierwsze obtaczamy w rozpuszczonym maśle, a następnie w cynamonowym cukrze.

 

Smacznego 🙂

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *