Muffinki jak pączki
Muffinki jak pączki, czyli doughnut muffins.
I choć w smaku nie przypominają tradycyjnych, polskich pączków, są bardzo smaczne, pachnące i zarazem lekkie.
Koniecznie obtoczone w cynamonowym cukrze.
Przepis znaleziony na pintereście 😉
Muffinki jak pączki:
( przepis na 10 -11 sztuk )
– 2 niepełne szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki cukru
– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 1/2 łyżeczki cynamonu ( dodatkowo można dodać po szczypcie mielonej gałki muszkatołowej i kardamonu )
– 1 duże jajko lub 2 małe
– 1 niepełna szklanka mleka
– 1/3 szklanki oleju
Dodatkowo:
– 3 duże łyżki masła
– 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
– 2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
Całość mieszamy.
W drugiej misce mieszamy produkty mokre – mleko, jajko i olej.
Następnie przelewamy składniki mokre do suchych.
Mieszamy chwilę, tylko do połączenia się składników.
Masa będzie gęsta.
Przy pomocy dwóch łyżek nakładamy masę do formy do babeczek – napełniamy do 3/4 ich wysokości.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 -25 minut.
Po upieczeniu przekładamy jeszcze gorące babeczki na kratkę do lekkiego ostudzenia.
W międzyczasie roztapiamy masło w małym garnuszku.
Cukier i cynamon mieszamy w miseczce.
I po kolei każdą babeczkę pierwsze obtaczamy w rozpuszczonym maśle, a następnie w cynamonowym cukrze.
Smacznego 🙂