Wilgotna babka budyniowa
Niesamowicie prosta i szybka, wilgotna babka budyniowa.
Warunkiem sukcesu i upieczenia idealnej babki jest ta sama, pokojowa temperatura wszystkich produktów – polecam dzień wcześniej wyciągnąć z lodówki jajka, mleko można podgrzać chwilę przed mieszaniem.
Mąkę koniecznie przesiej przez sito.
Do mieszania masy NIE polecam miksera – za szybko napowietrzy ciasto, które podczas pieczenia pięknie wyrośnie, by po wyciągnięciu zrobić się ZAKALCEM .
Wilgotna babka budyniowa:
– 2 szklanki mąki ( szklanka o pojemności 250ml )
– 1/2 szklanki drobnego cukru ( można użyć pół na pół z cukrem brązowym)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 2 jajka
– 1/3 szklanki oleju
– 1 szklanka mleka
– 1 opakowanie budyniu waniliowego *
Do dużej miski przesiej mąkę przez sito.
Następnie dodaj wszystkie składniki suche – cukier, proszek do pieczenia, sól, budyń.
Następnie dobrze wymieszaj rózgą kuchenną.
W osobnej misce wymieszaj składniki mokre .
I teraz wlej masę z jajkami do miski z suchymi składnikami – najlepiej mieszaj masę drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.
Masa powinna być gęsta, może mieć małe grudki, ale nie powinnaś widzieć suchej mąki.
Formę z kominem o średnicy 25 cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
Następnie masę przelej do formy, wyrównaj.
Piecz w temperaturze 170oC ok. 45min lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu, ciasto wyciągnij z formy.
Na koniec, po przestudzeniu obficie oprósz cukrem pudrem.
*zamiast budyniu w proszku – możesz dodać dowolny dodatek, np. 1,5łyżki kakao.