kawałki babki budyniowej
wypieki

Wilgotna babka budyniowa

Niesamowicie prosta i szybka, wilgotna babka budyniowa.

Warunkiem sukcesu i upieczenia idealnej babki jest ta sama, pokojowa temperatura wszystkich produktów – polecam dzień wcześniej wyciągnąć z lodówki jajka, mleko można podgrzać chwilę przed mieszaniem.

Mąkę koniecznie przesiej przez sito.

Do mieszania masy NIE polecam miksera – za szybko napowietrzy ciasto, które podczas pieczenia pięknie wyrośnie, by po wyciągnięciu zrobić się ZAKALCEM .

 

babka budyniowa

 

 

Wilgotna babka budyniowa:

– 2 szklanki mąki ( szklanka o pojemności 250ml )

– 1/2 szklanki drobnego cukru ( można użyć pół na pół z cukrem brązowym)

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 2 jajka

– 1/3 szklanki oleju

– 1 szklanka mleka

– 1 opakowanie budyniu waniliowego *

 

Do dużej miski przesiej mąkę przez sito.

Następnie dodaj wszystkie składniki suche – cukier, proszek do pieczenia, sól, budyń.

Następnie dobrze wymieszaj rózgą kuchenną.

W osobnej misce wymieszaj składniki mokre .

I teraz wlej masę z jajkami do miski z suchymi składnikami – najlepiej mieszaj masę drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. 

Masa powinna być gęsta, może mieć małe grudki,  ale nie powinnaś widzieć suchej mąki.

Formę z kominem o średnicy 25 cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.

Następnie masę przelej do formy, wyrównaj.

Piecz w temperaturze 170oC ok. 45min lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu, ciasto wyciągnij z formy.

Na koniec, po przestudzeniu obficie oprósz cukrem pudrem.

 

*zamiast budyniu w proszku – możesz dodać dowolny dodatek, np. 1,5łyżki kakao. 

 

kawałki babki budyniowej

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *