
Placuszki bananowe – banana pancakes
Placuszki bananowe, czyli banana pancakes
Placuszki bananowe są u nas od dawna, choć ostatnio trochę zapomniane.
Dzięki małej Damie, która pokochała jedzenie metodą BLW, te placuszki na nowo zagościły w naszym menu śniadaniowym.
Przepis znalazłam dawno temu na Pinterest, niestety nie pamiętam dokładnie strony, z której brałam przepis.
Placuszki bananowe:
(ok. 20 sztuk)
– 2 banany – najlepiej bardzo dojrzałe (brązowa skórka)
– 1/2 szklanki mleka ( może być roślinne – ja dałam mleko ryżowe)
– 2 jajka
– 1 szklanka mąki ( zamiast pszennej możecie użyć np jaglanej, ryżowej, czy razowej)
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– olej do smażenia
Dodatkowo:
– syrop klonowy
– banan pokrojony w plasterki
Do miski wkładamy banany i rozgniatamy je widelcem, aż powstanie papka.
Następnie dodajemy jajka i mleko – mieszamy.
Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną – całość mieszamy do połączenia się składników.
Patelnię rozgrzewamy i wlewamy 1 łyżkę oleju -rozprowadzamy po całej powierzchni patelni.
Na tak przygotowaną patelnię wykładamy po 1 łyżce masy bananowej, rozpłaszczamy łyżką formując placuszki.
Smażymy po 1 minucie z każdej strony – na złoty kolor.
Podajemy ciepłe z syropem klonowym i plasterkami banana.
Smacznego 🙂


11 komentarzy
Kinga
Bardzo smaczny przepis. Wychodzą za pierwszym razem 🙂
primipiatti_u
Kiedyś robiłam bardzo często bez jajek, ale odkąd mój alergik może jajka to staram się dodawać do placuszków, naleśników itd
Kasia
lepsze są bez jajek 😛
primipiatti_u
U nas podobnie – rożne warianty placuszków ?
primipiatti_u
☺
roomrebel
placuszki w różnych wariantach to stały element naszych śniadań: bananowe, z jabłkami, z serem, płatkami owsianymi – w zasadzie wszędzie zasada jest ta sama i podstawa przepisu identyczna tylko zmieniają się dodatki. śniadanie zdrowe i pyszne a kombinowania mniej niż z kanapkami 🙂
Aneta Grenda
Pyszności. Ależ ten post narobił mi apetytu na placuszki 🙂 Przepis koniecznie muszę wypróbować 🙂
Martyna
Robiłam niedawno podobne, jednak wyszły mi lekko za suche i planuje je jakoś udoskonalić :] Pozdrawiam
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Placuszki prezentują się naprawdę przepysznie – a w dodatku wydają się tak proste do zrobienia, że chyba nawet ja (kulinarne beztalencie) nie będę w stanie ich zepsuć 😉 Dzięki za przepis, na pewno skorzystam 🙂
primipiatti_u
?? my tez lubimy sobotnie poranki – bo wtedy jest czas na pankejki, gofry, tosty ☺
Karolina
Dobrze, że już zjadłam śniadanie, bo ciężko byłoby mi patrzeć na te placuszki 😀 Często celebrujemy sobotnie poranki z narzeczonym, więc przepis zapisuję i wykorzystam w ten weekend!