Placuszki bananowe – banana pancakes


Placuszki bananowe, czyli banana pancakes

 

Placuszki bananowe są u nas od dawna, choć ostatnio trochę zapomniane.

Dzięki małej Damie, która pokochała jedzenie metodą BLW, te placuszki na nowo zagościły w naszym menu śniadaniowym.

Przepis znalazłam dawno temu na Pinterest, niestety nie pamiętam dokładnie strony, z której brałam przepis.

 

 

usmażone placuszki bananowe

 

 

Placuszki bananowe:

(ok. 20 sztuk)

– 2 banany – najlepiej bardzo dojrzałe (brązowa skórka)

– 1/2 szklanki mleka ( może być roślinne – ja dałam mleko ryżowe)

– 2 jajka

– 1 szklanka mąki ( zamiast pszennej możecie użyć np jaglanej, ryżowej, czy razowej)

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

– olej do smażenia

Dodatkowo:

– syrop klonowy

– banan pokrojony w plasterki

 

Do miski wkładamy banany i rozgniatamy je widelcem, aż powstanie papka.

Następnie dodajemy jajka i mleko – mieszamy.

Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną – całość mieszamy do połączenia się składników.

 

Patelnię rozgrzewamy i wlewamy 1 łyżkę oleju -rozprowadzamy po całej powierzchni patelni.

Na tak przygotowaną patelnię wykładamy po 1 łyżce masy bananowej, rozpłaszczamy łyżką formując placuszki.

Smażymy po 1 minucie z każdej strony – na złoty kolor.

 

Podajemy ciepłe z syropem klonowym i plasterkami banana.
Smacznego 🙂

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Zdrowe muffiny z masłem orzechowym
July 19, 2018
Omlet z zielonymi szparagami
June 30, 2018
Jagodzianki
June 21, 2018
Proste ciasto z rabarbarem
May 18, 2018
Wiener Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarza Franciszka
April 19, 2018
Mazurek kajmakowy – najprostszy
March 30, 2018
Jajka faszerowane pastą z awokado
March 25, 2018
Zdrowy koktajl ze szpinakiem i kiwi
March 14, 2018
Omlet z suszonymi pomidorami i szpinakiem
February 27, 2018

10 Komentarzy

primipiatti_u
2017-06-24

Kiedyś robiłam bardzo często bez jajek, ale odkąd mój alergik może jajka to staram się dodawać do placuszków, naleśników itd

Kasia
2017-06-24

lepsze są bez jajek :P

primipiatti_u
2017-03-31

U nas podobnie - rożne warianty placuszków ?

primipiatti_u
2017-03-31

roomrebel
2017-03-31

placuszki w różnych wariantach to stały element naszych śniadań: bananowe, z jabłkami, z serem, płatkami owsianymi - w zasadzie wszędzie zasada jest ta sama i podstawa przepisu identyczna tylko zmieniają się dodatki. śniadanie zdrowe i pyszne a kombinowania mniej niż z kanapkami :)

Aneta Grenda
2017-03-31

Pyszności. Ależ ten post narobił mi apetytu na placuszki :) Przepis koniecznie muszę wypróbować :)

Martyna
2017-03-24

Robiłam niedawno podobne, jednak wyszły mi lekko za suche i planuje je jakoś udoskonalić :] Pozdrawiam

Karolina / Nasze Bąbelkowo
2017-03-24

Placuszki prezentują się naprawdę przepysznie - a w dodatku wydają się tak proste do zrobienia, że chyba nawet ja (kulinarne beztalencie) nie będę w stanie ich zepsuć ;) Dzięki za przepis, na pewno skorzystam :)

primipiatti_u
2017-03-24

?? my tez lubimy sobotnie poranki - bo wtedy jest czas na pankejki, gofry, tosty ☺

Karolina
2017-03-24

Dobrze, że już zjadłam śniadanie, bo ciężko byłoby mi patrzeć na te placuszki :D Często celebrujemy sobotnie poranki z narzeczonym, więc przepis zapisuję i wykorzystam w ten weekend!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe