przetwory,  sałatki

Sałatka z czerwonych buraków na zimę

Ta sałatka z czerwonych buraków na zimę jest inna niż wszystkie. 

Możesz przygotować większą ilość, zapakować do słoików, zapasteryzować.

Jeśli szukasz innych przepisów z użyciem buraków czerwonych, to polecam Ci te tradycyjne buraczki do obiadu. 

 

sałatka z buraków czerwonych na zimę

 

Sałatka z czerwonych buraków na zimę:

Zalewa:

  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 5 ziaren ziela angielskiego 
  • 3 liście laurowe

Dodatkowo:

  • 3 duże papryki
  • 3 duże cebule
  • 2,5 kg buraków czerwonych ugotowanych 

 

Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w dużym garnku i na średniej mocy palnika podgrzewamy. 

W międzyczasie kroimy w paski paprykę czerwoną, a cebulę w piórka. 

Gdy tylko zalewa zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika do minimum i wrzucamy paprykę i cebulę do garnka – mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok 5-10 minut. 

Buraki czerwone obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Następnie buraki dodajemy do zalewy i papryki, całość dobrze mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut, by smaki połączyły się. 

Na koniec naszą sałatkę z buraków przekładamy do czystych słoików. 

Można pasteryzować. 

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *