
Sałatka z czerwonych buraków na zimę
Ta sałatka z czerwonych buraków na zimę jest inna niż wszystkie.
Możesz przygotować większą ilość, zapakować do słoików, zapasteryzować.
Jeśli szukasz innych przepisów z użyciem buraków czerwonych, to polecam Ci te tradycyjne buraczki do obiadu.
Sałatka z czerwonych buraków na zimę:
Zalewa:
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
Dodatkowo:
- 3 duże papryki
- 3 duże cebule
- 2,5 kg buraków czerwonych ugotowanych
Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w dużym garnku i na średniej mocy palnika podgrzewamy.
W międzyczasie kroimy w paski paprykę czerwoną, a cebulę w piórka.
Gdy tylko zalewa zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika do minimum i wrzucamy paprykę i cebulę do garnka – mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok 5-10 minut.
Buraki czerwone obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Następnie buraki dodajemy do zalewy i papryki, całość dobrze mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut, by smaki połączyły się.
Na koniec naszą sałatkę z buraków przekładamy do czystych słoików.
Można pasteryzować.
Smacznego 🙂

