oponki
Na różne okazje

Oponki

Oponki

Oponki – kolejna propozycja na Tłusty Czwartek.

Moja Babcia bardzo często nam takie robiła – z prawdziwym twarogiem.

Wyjątkowo szybko się je robi.

Są mięciutkie i pulchne.

 

 

usmażone oponki

 

Oponki z białym serem:

(ok. 20 sztuk)

– kostka sera białego półtłustego (200g)

– 1 jajko

– 1 i 1/2 szklanki mąki

– 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

– 1 łyżka domowego cukru waniliowego

– cukier puder

 

Z podanych składników zagniatamy ciasto – nie powinno kleić się do rąk lub wałka*.

Blat na którym będziemy rozwałkowywać ciasto, oprószamy mąką.

Rozwałkowujemy ciasto na grubość 5mm.

Wykrawamy kółka o średnicy 7 cm, a środek najlepiej wykrawać kieliszkiem.

Smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor** – jak już rozgrzeję olej to zmniejszam do minimum moc palnika i dopiero wtedy zaczynam smażyć.

Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia.

Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego 🙂

 

* mąkę najlepiej dosypywać stopniowo, ponieważ niektóre sery będą wymagały mniejszej ilości mąki, zaś inne tej mąki “zabiorą” więcej.

** najlepiej sprawdzić czy olej jest już wystarczająco nagrzany – wystarczy wrzucić kawałeczek skórki od chleba, jeśli zacznie się smażyć to znak, że olej jest wystarczająco rozgrzany.

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.