Zdrowe ciasteczka owsiane – bez pieczenia
Pierwszy raz robiłam te ciasteczka prawie 6 lat temu, kiedy to mój synek okazał się alergikiem prawie na wszystko.
Uczulał go nabiał, jajka, część warzyw i owoców i co wtedy było dla mnie najgorsze – pszenica.
Było wiele prób – tych nieudanych również, ale dzięki tym próbom powstał właśnie ten przepis.
Te ciasteczka owsiane są nie tylko smaczne, ale też i zdrowe, bez cukru, bez mleka, bez jajek – bezpieczne dla Alergików.
Ich przygotowanie to tylko 10 minut roboty.
Spróbujcie koniecznie.
Zdrowe ciasteczka owsiane :
( na około 10 ciastek )
– 10 daktyli
– 2 łyżki masła orzechowego
– 5 łyżek mleka (można użyć zwykłego mleka, ja dałam mleko roślinne – migdałowe)
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki prawdziwego kakao
– 1 szklanka płatków owsianych ( około 10 łyżek )
Daktyle siekamy na mniejsze kawałki.
Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy olej kokosowy, kakao i daktyle.
Gotujemy na średnim ogniu około 7-8 minut – do czasu, aż daktyle rozpadną się.
Rondelek zestawiamy z ognia.
Do ciepłej masy dodajemy masło orzechowe i wsypujemy płatki owsiane.
Całość dobrze mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Nakładamy po łyżce masy ( formowałam w dłoniach kulkę, a następnie ją spłaszczałam i układałam na blachę ).
Blachę odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia na minimum 30 minut .
Smacznego 🙂