Desery,  fit

Zdrowe ciasteczka owsiane – bez pieczenia

Pierwszy raz robiłam te ciasteczka prawie 6 lat temu, kiedy to mój synek okazał się alergikiem prawie na wszystko.

Uczulał go nabiał, jajka, część warzyw i owoców i co wtedy było dla mnie najgorsze – pszenica.

Było wiele prób – tych nieudanych również, ale dzięki tym próbom powstał właśnie ten przepis.

Te ciasteczka owsiane są nie tylko smaczne, ale też i zdrowe, bez cukru, bez mleka, bez jajek – bezpieczne dla Alergików.

Ich przygotowanie to tylko 10 minut roboty.

Spróbujcie koniecznie.

 

zdrowe ciastka owsiane

Zdrowe ciasteczka owsiane :

 ( na około 10 ciastek )

– 10 daktyli

– 2 łyżki masła orzechowego

– 5  łyżek mleka (można użyć zwykłego mleka, ja dałam mleko roślinne – migdałowe)

– 2 łyżki oleju kokosowego

– 2 łyżki prawdziwego kakao

– 1 szklanka płatków owsianych ( około 10 łyżek )

 

Daktyle siekamy na mniejsze kawałki.

Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy olej kokosowy, kakao i daktyle.

Gotujemy na średnim ogniu około 7-8 minut – do czasu, aż daktyle rozpadną się.

Rondelek zestawiamy z ognia.

Do ciepłej masy dodajemy masło orzechowe i wsypujemy płatki owsiane.

Całość dobrze mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Nakładamy po łyżce masy ( formowałam w dłoniach kulkę, a następnie ją spłaszczałam i układałam na blachę ).

Blachę odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia na minimum 30 minut .

Smacznego 🙂

 

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *